Seleccionar página

Poeta i fangador

21 Mar 2020 | Alegria, Reflexions i Ideari

Poeta i fangador sóc

i faig la feina tan neta

que fango com un poeta

i escric com un fangador

Jacint Verdaguer

 

Uns anys abans de néixer les Cuques, vàrem anar convidades a una xerrada-col·loqui a una coneguda escola de la Ribera, en representació de l’anterior projecte educatiu del que participàvem.

En la xerrada la ponent va exposar, segons el seu criteri, una comparativa entre la pràctica de l’educació a l’Escola Pública del poble en contrast amb el que ella havia percebut durant les seves observacions al projecte d’Educació Lliure. Va fer-ho des de la “bona fe” i l’ànim d’ajudar… I ho va fer d’una manera ingènuament despietada. L’ambient es va anar tensant i contenint. Els murmuris i la remor anunciaven tempesta… o potser més que tempesta, huracà. Les cares dels professors i professores eren un poema… Les nostres també.

En efecte: en acabar es va obrir el debat, i llavors va ser el torn dels i les mestres que, ultratjades, van respondre en defensa de la seva indispensable i dedicada labor. I, tal com esperàvem, no van clavar la mirada en la ponent, sinó en nosaltres, que no havíem obert la boca, que som mestres com elles i que, al igual que elles, defensem l’escola pública i els seus ideals! Donar empatia a aquelles persones en aquells moments va ser un repte extraordinari.

Però entre el cinisme, la queixa i els dards, en vam rescatar una perla:

Aquí calen mecànics, pagesos, metges… però vosaltres formeu poetes!

Qui ho va dir ho va fer des de la frustració. Pretenia ser una ofensa o un descrèdit, i el to així ho delatava. Però va resultar ser una de les coses més maques que ens han dit mai en relació a la nostra labor.

Perquè, n’estem convençudes: qui ho va dir és una persona implicada i de gran sensibilitat que segur, SEGURÍSSIM, es deixa vèncer al sentiment i a la fascinació del poema.

I perquè res no està renyit amb la poesia: Poetes i fangadors som. O poetesses i mecàniques. O poetesses i metgesses. O poetesses i mestres. O poetesses i escombriaires. O poetesses i poetesses. O…

Així doncs, Sigueu qui sigueu i com sigueu,

FELIÇ DIA MUNDIAL DE LA POESIA

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com