Seleccionar página

Càstigs Renovables

14 May 2121 | Reivindicacions

Encara despoblat, amb un paisatge fascinant i moltes il·lusions que hi afloren… però amb el vent just.

Aquest és el Priorat que, impulsat per l’entitat PRIORITAT, aspira a entrar al Patrimoni Mundial de la UNESCO, i que la Generalitat pretén destruir a canvi d’un grapat de contractes amb empreses energètiques.

Quan es perd el nord, és el sud qui ho paga. El Govern juga, doncs, a dos bandes: mentre fa la viu viu als promotors de la proposta a la UNESCO, s’afanya per darrere a reobrir la veda per instal·lar urgentment noves centrals solars i eòliques al territori.

El motiu és evident: si la UNESCO accepta la candidatura del paisatge cultural agrari de muntanya del Priorat com a patrimoni i valor intangible de la humanitat, llavors la Generalitat no podrà vendre el paisatge per a destruir-lo amb les macro-instal·lacions que s’hi liciten.

El model energètic català no és una errata, sinó una constatació: la de la persistència dels càstigs renovables als territoris ja castigats en el passat. Un model de «o tot o res», fet a mida per al benefici de les grans empreses del sector, i per a ningú més.

Tenen previst les autopistes catalanes presentar candidatura al patrimoni mundial de la UNESCO?

Pot ser que instal·lar-hi aerogeneradors no sigui tan rentable com destruir el paisatge d’un territori  ja clàssicament castigat?

Quina és la lògica de primar el màxim benefici econòmic en comptes d’intervencions alternatives eficaces i no-destructives?

La Paradoxa del «Dret a decidir»

Serveix d’alguna cosa que el 100% dels Ajuntaments del Priorat s’oposin al decret 16/2019?

Dit d’una altra manera: Serveix de res que absolutament cap Ajuntament de la comarca hi estigui d’acord?

Inaudit, però real: la totalitat dels Ajuntaments del Priorat estan d’acord. Opten pel model de desenvolupament econòmic impulsat des de fa més 20 anys, potenciant i protegint la bellesa genuïna del seu paisatge i l’ancestral treball agrari, amb un model ha donat vida i esperança al territori.

Però els tècnics afirmen en els seus informes que fa el vent just. El vent que s’emporta el «dret a decidir» del Priorat i de les Terres de l’Ebre.

Potser, a part del vent, sigui útil considerar el tradicional sotmetiment centralista exercit cap aquests territoris, clàssicament silenciats. Que les terres de l’Ebre estan despoblades, són barates d’expropiar, i no gaudeixen de la suficient protecció administrativa dels seus paratges. No sembla casual.

 

Amb tot, si hi ha un moment per imposar un Model energètic destructor i mancat de creativitat, és ara. Caldrà disfressar la destrucció i la insolidaritat territorial utilitzant expresions com «Emergència Climàtica» perquè, si no, l’insult a la intel·ligència i a l’esperit crític resulta excessivament ominós.

El Govern de la Generalitat no pot prohibir a una comarca decidir si vol, amb el seu paisatge, omplir l’ànima de qui el contempla.

El bé general passa per sobre del benefici de les empreses energètiques. 

Hem de poder decidir l’energia que ens dóna viure al lloc on vivim, i hem de poder ser creatius en el model energètic. 

Des de les Cuques de Llum volem transmetre tota la nostra solidaritat amb els col·lectius que defensen els models de cura de les nostres comarques, juntament amb propostes equilibrades i veritablement solidàries entre territoris. Nosaltres no en sabem, d’energia, però els tècnics que permeten i avalen un decret com l’aprovat demostren no saber-ne, dels valors immanents del paisatge, ni tenir una mirada global ni complexa sobre les relacions solidàries humanes entre territoris.

Cal aturar-se a reflexionar, abans que el càstig sigui assignat de manera definitiva i renovable.

Si voleu estar-ne al corrent, si su plau seguiu la pista parlant amb la gent dels pobles. I si sou dels defores, informeu-vos a les webs del GEPEC, de la PLATAFORMA PRIORAT i dels diversos col·lectius en defensa de les Terres de l’Ebre, com XARXA SUD.

Seguim en defensa del sentit comú i del rebuig a l’especulació energètica. Mil gràcies!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com